3 Nisan 2012 Salı

Volver

Volver

Bir Pedro Almodovar filmi.
2006 - İspanya
Komedi, Suç, Dram


Tam bir kadın filmi dersek yerinde olur bence. Madrid'te geçiyor. Raimunda ( Penelope Cruz) genç bir anne, kocası işsiz. Güçlü, zeki, başının çaresine bakmayı bilen, kendi ayakları üzerinde durabilmiş bir kadın. Duygusal olarak kırgınlıkları var, bunu filmin sonlarına doğru daha iyi anlıyoruz. Paula ( Yohana Cobo) adında bir kızı, çok sevdiği bir teyzesi ( Chus Lampreave) ve kendisi ile tamamen zıt karaktere sahip Sole (Lola Duenas) adında bir kız kardeşi var ve görüyoruz ki bu ailenin kadınlarının erkeklerden yana hiç şansı yok! Bir de komşu Agustina (Blanca Portillo), Agustina aile ve ailenin geçmişiyle çok ilgili, hem çok yakın bir komşu hemde farkında olmadan büyük bir sırrı paylaşıyorlar. Konu bu kadınlar etrafında geçiyor, eskilerden gelen büyük bir sır, kayıplar, üzüntüler, belki biraz ilahi adalet, dedikodular, yaşam mücadelesi, ensest, batıl inançlar, hayaletler ve dirilişler! Raimunda annesi (Carmen Maura) ve babasını yılları önce kaybetmiş ya da kaybetmemiş!



Beni en çok etkileyen filmin başındaki mezarlık sahneleri oldu. Ölülere saygı, mezarları temizleme geleneği, hatta yaşarken bile kendi mezarlarını temizlemeye gelen insanlar. Biraz meraklıysanız İsppanyol yaşamı hakkında fikir edinebileceğimiz de bir film. Penelope Cruz bol bol ağlamış ama seyirciye gereksiz bir duygu sömürüsü yok bu filmde. Sevgi ve bağlılık var. Filmin sonunda ise herkes birbirine borcunu ödüyor. Bir de dehşete düşmemiz gereken sahneler öyle bir sıradanlıkla geçti ki. Yuh dedim, nasıl bir soğukkanlılık o öyle.



Bu filmi kısaca anlatabilmek bence pek mümkün değil, ama uzun uzun anlatırsam da film hakkında bilgi vermekten korkuyorum çünkü izleyerek görmek ve keyfini çıkartmak en güzeli.
Bir de Penelope Cruz bence mükemmeldi. Kadın kendi dilinde nasıl da güzel döktürmüş.

Cannes Film Festivalinde tüm kadın oyuncularına en iyi kadın oyuncu ödülü verilmiştir (Penelope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo, Yohana Cobo, Chus Lampreave). Aynı zamanda en iyi senaryo ödülü de var.

Buradan Pedro Almodovar'ın film hakkında bir röportajına ulaşabilirsiniz.

ve bu şarkıyı dinlemeden geçmeyin, filmin en güzel sahnelerinden;.

IMDB Puanı: 7.6

2 yorum: