10 Nisan 2012 Salı

Never Let Me Go

Never Let Me Go - Beni Asla Bırakma

Yapım: 2010

Yönetmen: Mark Romanek
Dram, Romantik



Film Kazuo Ishiguro’nun aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmıştır. Romanı okumadım ama film benim için fazlasıyla sarsıcıydı diyebilirim.

1952 yılında insan ömrünü uzatmak için kopyalandığı insana organ sağlamak için insanlar üretilmeye başlanır. Bu cümle bile bizim durup düşünmemiz için yeter sanırım, ilaç firmalarına hayvanları denek olarak kullandıkları için isyan eden bir zamanda yaşarken biz, birisine organ sağlamak için "üretilmiş" insanlar! İnsanlık nasıl bir uzun yaşama heyecanına kapılmışsa kimsenin buna itirazı da yok.



Film işte tam da burada başlıyor. 1970 li yıllara geliyoruz ve klon çocukları izlemeye başlıyor. 3 arkadaş, Ruth (Keira Knightley), Kathy (Carey Mulligan) ve Tommy (Andrew Garfield). Önce çocuklukları, okulda ki halleri, neden oradalar, kimler, neden dışarı çıkamıyorlar? Acımasızlıkla sarsılabilirsiniz. Çit'in dışı ile ilgili hikayelerle dehşete düşebilirsiniz ve bu çocuklar söylenen herşeye kayıtsız şartsız inanmaya o kadar meyilli ki. Başka şansları var mı diye de düşünebilirsiniz.


Kimse onları "insan" olarak görmese de insanca duyguların sardığı 3 arkadaş. Aşk, dünyayı tanıma hevesi, 18 yaşlarına geldiklerinde okuldan ayrılamaları ile birlikte başlayan sorgulamalar. Sorgulamalar dediysem de bir isyan beklemeyin. Sizi delirtebilecek bir kabulleniş var bu film de.

Beni en çok etkileyen sahnelerden biri aşağıdaki idi. Klonlandığı insanı gördüğünü zanneden kopyanın, onu görme çabası.



En son dönem; organ bağışlarının başladığı ve arkadaşların birbirlerine itiraflarının da başladığı dönem ve aşk yine bazı şeylere galip geliyor, eğer gerçek aşkı taşıdıklarını ispat ederlerse bir kaç yıl daha yaşayabileceklerini sanıyorlar. Buna öyle yürekten inanıyorlar ki, siz böyle bir şey olmayacağını bilerek onların umudunu üzülerek izliyorsunuz ve sonunda yaşadıkları hayat kırıklığı, bu hayal kırıklığını bile sakince kabul edişleri.


Sevdiğinizin vücudunun parça parça alınmasını izleyerek ve ölüme her gün daha da fazla yaklaştığını bilerek yaşayabilir misiniz? Sizi de bekleyen sonun bu olduğunu bildiğiniz halde..


IMDB Puanı: 7.2




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder