24 Nisan 2012 Salı

Babel

Babel - Babil

Yönetmen: Alejandro González Iñárritu
Dram
Yapım: 2006



Iñárritu'nun kesişmelerle dolu bir filmi daha. Bu sefer 4 farklı hayat, 4 farklı ülke, 4 farklı kültür..

Dünyanın farklı yerlerinde geziyoruz bu sefer, birbirine paralel olarak yaşanan olaylar, sıralama yine karışık ve aralarında çok ince zaman farkları var ama birbirlerine bağlılar.
Fas, Meksika, ABD, Japonya.

Fas'lı bir aile ve herşeyi değiştiren bir tüfek. Baba, iki oğlu Yusuf ve Ahmed. İki kardeş ama onlar bile o kadar farklılar ki.



Amerikalı, Fas'a tatile gelmiş aile Susan (Cate Blanchett) ve Richard (Brad Pitt). Çocukları Mike ve Debbie Meksikalı bakıcıları ile birlikte güvenli evlerinde. Onlar ise çok farklı bir coğrafya'da, bambaşka bir kültür de turist olarak farklılıklarını seyrediyorlar. Çarşaflı kadınlar, kaç tane eşi olduğunu soran adamlarla birlikte..


Meksikalı Amelia (Adriana Barraza) ve Santiago (Gael García Bernal). San Diego'da Richard ve Susan'ın çocuklarına bakıcılık yapan, oğlunun düğününe katılmak / çocuklara bakmak zorunda olmak!! Fas'ta ellerinde tüfek çobanlık yapan çocuklar ve San Diego'da kendileriyle kalması için oğlunun düğününe bile gitmemesi istenen bakıcıları tarafından uyutulan çocuklar!



Japonya, Chieko (Rinko Kikuchi) ve Babası. Chieko zaten iletişimsizliği en uçta yaşayanlardan biri film de. Sağır, dilsiz. Kendi yaşıtları içinde bile, normal! gençler arasında yer bulamıyor, hala bakire olduğu için kendisini kötü hissediyor. Annesinin ölümünden sonra kendisiyle ilgilenmediğini düşündüğü babasıyla sorunları var.



Kendi izole dünyamızdan çıktığımız anda ne kadar anlaşılabiliriz ya da biz ne kadar anlayabiliriz dünyanın geri kalanını? Bizi farklı kılan ne? Amerika'lıyı üstün, Fas'lıyı geri olarak nitelendiren ne?
Farklılıklarımız, farklılıklarımızın bize yaşattığı karmaşa, sadece insan olmamızın asla yetmemesi, bu farklılıkların bizleri birbirimize karşı anlaşılmaz kılması, iletişimsizliğimiz. Amerikalı, Faslı, Meksikalı, Japonyalı olarak sınıflandırılmalar. Herhangi bir Ülke'de yaşayan bir çocuğun hayal bile edemeyeceği şeylerin, diğer bir Ülke'de ki çocuğun hayatı olması.

Birbirimizi ne kadar anlarız, anlamak ister miyiz? Anlasak bile asla bir olamayız. Farkılıyız evet ama bu farklılılar neye ve kime göre? Kimdir Amerikanın burnunun dibinde ki Meksikalıyı 2. sınıf vatandaş yapan? Kimdir Fastaki Amerikalıyı kurtarmak için çırpınan ama Faslı bir çocuğun hayatına kıymet vermeyen?

Söylenecek çok şey var bu film ile ilgili. İzlenmesi bence kesinlikle gerekiyor, eğer bu tarzı seviyorsanız kesinlikle izlenmeli.

IMDB Puanı: 7.5

2 yorum:

  1. iyi filmler izliyosun.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Bu ara fazla yorum yazamadım ama en kısa zamanda yazılmayı bekleyenler listemi bloga taşıyacağım :)

      Sil