20 Nisan 2012 Cuma

Amores Perros

Amores Perros - Paramparça Aşklar ve Köpekler

Yönetmen : Alejandro González Iñárritu
Yapım: 2000
Dram, Gerilim

      "Porque tambien somos lo que hemos perdido. Çünkü bizler aslında kaybettiğimiz şeyleriz"

                                              

3 ana karakter, 3 hayat, 3 mutsuzluk, 3 acı, 3 çaresizlik, 3 aşk, 3 farklı tutku. Bir kaza ile kesişen hayatlar.
Abisinin karısına aşık, onunla olabilmek için köpeğine umut bağlamış, köpeği ile para kazanmaya çalışan Octavia (Gael García Bernal).



Onunla olmak için eşini ve çocuklarını terkeden bir adamla yeni bir hayat kurmaya çalışan başarılı, güzel manken Valeria (Goya Toledo) . Kaybettiği şeyler, hayatının alt üst oluşu ve bu kaybedişte yanında olan köpeği, köpeğine bağladığı umut.


İdealleri uğruna ailesini terkeden Devrimci El Chiavo (Emilio Echevarria). Köpeklerle birlikte sürdüğü yaşamı, onlara olan bağlılığı ve bir zamanların koministinin şimdinin kapitalistlerinin kiralık katili olması. Hayatına devam etmek için öldürmesi.


Hayatla bu kadar iç içe, bu kadar gerçek filmleri daha çok seviyorum. İçinde barındırdığı ironiyi, gerçekliği yüzümüze çarpmasını, filmi bittikten sonra günlerce aklımızda kalmasını, düşündürmesini.

Hayatımız boyunca doğru ve yanlış yaptığımız bir çok şeyin, başkalarının hayatlarını nasıl etkileyebileceği, aynı şekilde başkalarının hayatlarındaki hataların bizleri nasıl etkileyip hayatımızı kökten değiştirebileceğini çok güzel anlatmış.

Mutsuzluk barındırır bu film, kıyısından köşesinden umut beslerken sizi içine çeker ve gerçekleri önünüze serer. Mükemmel, karışık, parçaları kafanızda birleştirmeye çalışırken sonunu ve 3 olayı çok güzel bir şekilde birbirine bağlayan ama sırasız değişik bir kurgusu olan bir film. Hayatta kalmak için öldüren köpekler, hayatta kalmak için öldüren bir adam, karısını terketmiş bir adam, kızını terketmiş bir adam, kardeşinin karısın da gözü olan bir adam, evli bir adamla birlikte olan bir kadın, terkedilmiş bir kadın, terketmek üzere olan bir kadın. Bu 3 hikaye de bunların hepsi var, aşkın hangi halidir bu? Aşk ne kadar gerçektir? Paranın hayatımızda ki yeri ne kadardır? Para karşısında diz çökmeyecek kim vardır?

Film de sahipleri ve köpekler arasındaki ilişkide çok önemli ve paralellik var.

Ve en sonra habil ve kabil.. Kardeşlik nedir?

Film ile ilgili yazmak istediğim çok şey olmasına rağmen detay vermemek için daha fazla yazmayacağım. Kesinlikle dikkatle izlenmesi gereken bir film benim için.

IMDB Puanı: 8.2

8 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsın filmi.Asla seyretmeyi düşünmezdim ama sen anlatınca merak ettim.Blogunu takipteyim.Sende takip edersen çok sevinirim.Teşekkürler.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merak uyandırabildiysem ne mutlu, teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Sanırım Alejandro González bu tarzı başlatmıştı. Bir çok birbirinden bağımsız yaşamı bir noktada kesiştirmek... Bu çok hoşuma gitmişti izlediğimde filmi ilk kez. 21 gramda bu açıdan iyidi gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet 21 gram'da çok iyiydi, Babil'i izlemediysen onu da tavsiye ederim. Aynı yönetmenin bu tarz da çektiği 3. film de Babil.

      Sil
    2. Babil'i izlemedim. Ama tavsiyeniz üzerine ve sırf tarzın bu çekiciliğinden dolayı yakın zamanda izlemeyi düşünüyorum.

      Sil
    3. Bence Babil'den de aynı keyfi alacaksınız. İzledikten sonra yorumlarınızı duymak isterim.

      Sil
  3. bu benim gelmiş geçmiş en sevdiğim filmlerden.
    :)

    YanıtlaSil