29 Kasım 2012 Perşembe

Before Sunset

Before Sunset - Gün Batmadan

Yönetmen: Richard Linklater
Dram, Romantik
2004


İlk film için; Before Sunrise

Celine (Julie Delpy) ve Jesse'nin (Ethan Hawke) tanışmalarının 9 yıl sonrası.. Jesse'nin kitap tanıtımı için gittiği Paris'te yeniden karşılaşıyor çiftimiz.Jesse'nin uçağının kalkmasına bir kaç saat vardır ve bu saatleri Celine ile geçirmek ister. Bu sefer Paris sokaklarında, cafelerinde başlarla dolaşmaya ve aradan geçen 9 yılı birbirlerine anlatmaya...

 
 
Filmin bir başlangıca ve sona ihtiyacı olmaması hissini seviyorum. Film yine bir anda başlıyor, çiftimiz aradan sanki 9 yıl değil de 9 dakika geçmişcesine kaldıkları yerden devam ediyorlar. Bu sefer cevaplanması gereken sorular daha fazla.. 23 yaşındaki toy halleriniz izlediğimiz çiftimiz bu sefer 30 lu yaşlarda, geçmiş, gelecek, dünya meseleleri, cinsellik, aşk, evlilik, işleri, yapabildileri - yapamadıkları - beklentileri üzerine söyleyecek çok daha fazla şeyleri var birbirlerine.. Zorlama yada klişe hiçbir diyalog yok, içlerinden geldikleri gibi konuşuyorlar. Değişmişler, hayat her zaman yaptığı gibi değiştirmiş, bazı şeyleri götürmüş ama sanki 9 sene önceki o bir gece hep gerçek kalmış..


Film bize 9 sene öncesinde aklımızda kalan soruların cevaplarını da veriyor. İlk filmden daha romantik ama daha da gerçek sanki.. Ve yine birbirine aşık insanların sadece "sana ölüyorum" cümleleri kurmadığını, dünyanın gidişatı, çevre kirliliği gibi konuları da konuşabildiğinin kanıtı :)


İlk filmi izlemeniz gerekmiyor aslında bu film için, bir anda bu film ile de giriş yapabilirsiniz çünkü tek başına da çok iyi bir film ve film de geri dönük yapılan konuşmalar ve görüntüler ile 9 sene öncesi ile ilgili boşluk kalmıyor. Mevzuyu zaten anlıyorsunuz ama ben yine de ilk filmi de izlemenizi tavsiye ederim..
 
 

Yine zevkle izledim, hayat üzerine, ilişkiler üzerine çok güzel cümleler, düşünceler var, yaş itibari ile daha yakın buldum kendime. Yine çok doğal, yine çok sade, yine herşey olduğu gibi.. Arka planda Paris sokakları, insanlar, büyüleyici yapılar , hayat akıp gidiyor, karakterler de hayat gibi hayatın getirdikleri ile bile sürükleniyorlar..

Yine bir anda geldiği gibi, bir anda bitiyor film.. En çok bu hallerini seviyorum sanıyorum bu serinin..

Aşk üzerine yüzlerce film çekile dursun, biz bu filmi sarıp sarmalayalım, saklayalım..

Şimdi Before Midnight'i hevesle bekliyorum :)

IMDB Puanı: 8.0

9 yorum:

  1. Romantik film klişeleri elinin tersiyle iten çok başka iki film. bu ikinci filmde de aynı tadı yakalamayı başarması şaşırtıcı aslında çünkü ilk film müthiştir. Before Midnight'ı sabırsızlıkla bekliyoruz. harika bir üçleme olacak bu son filmle. uzun uzun konuşulacaktır vizyona girdiğinde :) eline sağlık iki yazı da güzeldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklisin,seriler bazen korkutur. İlk filmin guzelligini vermez diye ama bu cok baska. 3. Filmin de harika olacagina eminim. O ask filmi kliselerine takigim ben zaten :) tesekkur ederim :)

      Sil
  2. ben o klişeleri de severim aslında ama iyi kullanılması şartıyla :) evet gelsin de görelim artık dedirten filmlerden Before Midnight.. rica ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Adsız15:40

    Benim için aşkın muhteşem tanımın yapıldığı sayılı filmlerden biridir. Her izleyişimde başka bir şey keşfediyorum. Zamansız filmlerden biri (hatta ikisi)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3. film de aynı tadı verir umarım..

      Sil
  4. filmi tekrar tekrar izleyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende... her izlemede yeni tatlar buluyor insan..

      Sil
  5. Ayy seda beni mafettin.
    Nasıl mafettin anlatamam o derece mafettin.
    ben hiiiç sevmem film seyretmeyi filan da. Bir merak ettim. Etmez olaydım.
    OOff yani.
    Bu arada :

    http://www.youtube.com/watch?v=Kv6JWoVKlGY

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fena di mi? Hastasiyim bu filmlerin. 3. Film de geliyorrr :))))

      Sil