25 Mayıs 2012 Cuma

Bir Zamanlar Anadolu'da

Bir Zamanlar Anadolu'da

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Yapım: 2011
Dram, Psikolojik


"Kasabalarda hayat, bozkırın ortasında sürdürülen yolculuklara benzer. Her tepenin ardında "yeni ve farklı bir şey" çıkacakmış duygusu, ama her zaman birbirine benzeyen, incelen, kıvrılan, kaybolan veya uzayan tekdüze yollar..." (Alıntıdır)


Film anadolunun ıssız yollarında,karanlıkta başlıyor ve karakterlerle birlikte biz de peşine düşüyoruz kurbanın. Bir cinayet vakası, Bir komiser (Yılmaz Erdoğan) , Bir savcı (Taner Birsel) , Bir doktor ( Muhammet Uzuner).  Cinayet vakası ile birlikte karakterlerin de hayatlarını, korkularını, hayata dair endişelerini, sınırlarını, sırlarını görüyoruz ama gözümüze sokmuyor hiçbirşeyi, sen buluyorsun filmin içinde ve tabiki yavaş bir film. Yavaş yavaş olduğu gibi anlatıyor.


Bu arada savcının karısı ile ilgili olan acı hikayesi, gerçeklerden kaçmak için kendini bir yalana inandırması, iç hesaplaşması ama doktorun gerçekliğinin bunu yıkması, acı tesadüfler, Anadolu insanının bazen saflığı, bazen cinliği, alt üst ilişkileri, bürokrasinin çoğu zaman saçmalığı, ölü birisinin başında bile olsa hayatın nasıl aktığı..



Komiserin ( Yılmaz Erdoğan- oyunculuğunu çok beğendim) kurbanı bulduklarında domuz bağı ile bağlanmasına verdiği insani tepki, "ölüye de mi saygınız yok, hadi öldürdünüz niye bağlarsınız" diye feryadı, orda ki kavgası ama sonra ( ki bence filmin en can alıcı sahnelerinden biridir ) ambulans olmadığı ve araç bekleyemeyecekleri için kurbanı yine aynı şekilde bağlayıp arabanın bagajında hastaneye götürmeleri.. (Zaten ilk başta da katil bagaja sığmadığından o şekilde bağlamış, bu kadar basit işte!! )


Katil'i oynayan Fırat Tanış; bir insan nasıl sadece susarak bu kadar iyi rol yapabilir. adamı severdim daha da bir hayran oldum. Adam sustu ve baktı sadece bütün film boyunca. Katil diyemedim ben adama, çaresiz dedim, acıdım ama katil diyemedim.


Doktor'un bulunduğu coğrafya'ya yabancılığı, sessizliği, kimsesizliği belki, otopsi sırasında ki tavırları, biz de bıraktığı bir şeyler saklıyor, bu adamın bir derdi var hissi. Otopsi sahnesinin gerçekliği bile sinir bozucu ve o sırada orada bulunan insanların sakinliği ve olayın onlar için doğallığı daha da sinir bozucu belki de bizim için.

Filmin bir sonu yok. Aslında filmin bir başı da yok. Filmin başını sonunu çok istiyorsan bence kafanda yazarsın ancak. Yönetmen bir günü, bir olayı ve o olayın içinde ki savcı,doktor,komiseri anlatmış. Aslında anlatmamış bile, karakterler kendilerini anlatıyorlar zaten. Gündelik, sıradan herşey. Ölüm söz konusu olduğunda bile.. Hayat işte..

Bir son mu bekleyeceksiniz bu filmden? O zaman zahmet edip izlemeyin. Bu film size bir sonuç vadetmiyor ki. Cinayet neden olmuş? Sebebi ne? gibi soruların cevaplarını vermeyi bile düşünmüyor size film, çünkü derdi bu değil. Sadece ayrıntıları takip edin..

Nuri Bilge Ceylan'ın da bununla ilgili bir açıklaması var zaten;
(İnternet'te okudum, doğru olduğunu düşünüyorum)
"Filmin öfkelendirici olabileceğini biliyorum. Hollywood'un problemi seyircinin cevapları bir hap gibi almayı beklemesi. Sadece kimin ne yaptığını değil, nasıl ve neden yaptığını da bilmek istiyorlar. Gerçek hayat böyle değil. En yakın arkadaşımızın bile ne düşündüğünü bilemeyiz. Filmlerde gerçek hayattan fazla her şeyin açık olmasını istiyoruz ama bu sinemanın yalan olduğu anlamına gelir. Ben bu şekilde sinema yapamam."

Ben beğendim, tekrar tekrar izledikçe daha çok anlamlar çıkar bu filmden.

IMDB Puanı: 7.9

4 yorum:

  1. Kutlarım..Dayatılan sayesinde buradayım filmkolik biri olarak buraya uğramam iyi oldu..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Umarım keyif alırsınız :)

      Sil
  2. Değerlendirmeni beğendim :) Bir Zamanlar Anadolu'da sevdiğim ilk Nuri Bilge filmi oldu. Ne klasik bir Türk filmi ne de klasik bir Nuri Bilge filmi. Karakter çalışması da dört dörtlüktü :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) sağol. Bende ne klasik Türk filmi ne de klasik Nuri Bilge filmi düşüncene katılıyorum. Ayrı bir yerde durmuş film ve güzel olmuş :)

      Sil