27 Mayıs 2012 Pazar

Akılalmaz - Unthinkable

Akılalmaz - Unthinkable

Yönetmen: Gregor Jordan
Yapım: 2010
Dram, Gerilim


Film tam olarak aşağıda ki sahne ile başlıyor. Kamera önüne geçmiş bir adam, konuşmasına Allah'ın adı ile diyerek başlar ve tabi ki bu tarz filmlerin çoğunda olduğu üzere Yusuf (Michael Sheen) isimli terörist Müslümandır. Amerika'nın belirli yerlerine yerleştirdiği 3 adet bomba vardır ve eğer istekleri yerine getirilmez ise bombaları patlatacaktır.

Sonradan öğrendiğimiz üzere Yusuf sonradan Müslüman olan, nükleer silahları çok iyi tanıyan bir ABD vatandaşı. Video'yu gönderdikten sonra, bombaların patlamasına günler kala kendini yakalatıyor. Film'de işte burada başlıyor diyebiliriz.


Helen Brody (Carrie Anne Moss) FBI ajanı, adalete sonuna kadar inanan bir kadın ( Bu olayın sonunda hala inanıyor mudur bilemeyeceğim). Henry'e karşı verdiği mücadeleyi izlerken kadının ne kadar ciddi bir ikilem de kaldığını, sınırlarını zorladığını farkedeceksiniz zaten.


Ve Henry !! (Samuel L. Jackson) Adamımızla ilk tanışmamız da harika aile babası olarak görüyoruz. Ailesini korumaya çalışan adam!! Ne iş yapar bu adam derken anlıyoruz ki, adamımız bildiğin işkenceci.. İnsani duygulara sahip olduğunu söylemek zor. Şöyle de söyleyebiliriz " adam işini iyi yapıyor!"


Fotoğraflara bakarken bile sizi zorlayabilecek olan sahnelerden film de bolca var. İşkencenin her türlüsünü izlemeye hazır olun. Hatta ailesine bağlı Henry'nin teröristin ailesine tavrı ile dehşete düşmeye hazır olun. Beni en çok zorlayan ve düşünmeye, sorgulamaya iten sahneler onlar oldu!


Henry'nin acımasızlığı, Helen'in vicdani ile muhabesi, Yusuf'un kendine göre haklı mücadelesi. Sizi fazlasıyla düşünmeye itecek bir film. Mesela Helen'in işkenceye karşı olması ve itiraz etmesi, işkence yapılırken odadan çıkması onu işkenceye dahil olmaktan kurtarmıyor bence, bu sadece iki yüzlülük! Henry bizim için kötü adam belki tüm film boyunca ama kimse ona dur demiyor! Belki de beklediği birilerinin dur demesidir. Yusuf söylediği çoğu şeyle bizi düşünmeye itiyor, belki onun haklı bulacağımız yanları bile olabilir fakat yine de insanların canına kastetmesi ne olursa olsun onu suçlu yapıyor. Ama yine de kendisine yapılanları hakediyor mu?



Bir insanın hayatı için milyonlarca insanın hayatını feda edebilir misiniz? Milyonlarca insanın hayatını kurtarmak için bir teröristi ya da ailesini öldürebilir misiniz? Peki milyonlarca insanın yaşama hakkını savunurken o teröristin yaşama hakkını kim savunacak? Söz konusu insan hayatını kurtarmak ise terörist insan değil mi yada teröristin hayatını kurtarmak istedikleri insan değil mi? Bir fikri savunurken yada en basiti derdini anlatmaya çalışırken bunu birilerinin hayatına kastetmeden yapmak mümkün değil midir? İşkence böyle bir durumda en gerekli yöntem midir? Sizin işkenceyi görmemeniz ya da direkt olarak sizin işkence yapmamanız sizi yine de suçsuz yapar mı?
Bu Amerikalıların Müslümanlarla derdi nedir?

Bu soruların cevabı her kişiye göre farklılık gösterir. Bazen bazı soruların ise cevabı bile yoktur.

Klasik "terörist - bomba, bombayı bulup ülkesini kurtaracak kahraman ajanlar" filmlerinden çok farklı yerde olan bir film olduğunu düşünüyorum. Sonunun da sizi şaşırtacağını ve beklemediğiniz gibi olacağını söyleyebilirim.

IMDB Puanı: 7.1

Çok anlam ifade eder mi bilemedim ama;

Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır.Hiç kimseye işkence yapılamaz, zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz ve ceza verilemez. Herkesin, her nerede olursa olsun, hukuksal kişiliğinin tanınması hakkı vardır.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi

6 yorum:

  1. yazılarına bakıyorum.
    sinema zevkin ne güzel.
    fransız sineması hayranıyım.
    sonra da ispanyol italyan.
    gelcem yine.
    :)
    bilmem gördün mü. yazılarımı topluyorum da.
    toplu öyküler, toplu şiirler, toplu müzik yazıları, toplu kitap yazıları vb.
    bugün toplu sinema yazılarını koyucam.
    100 adet film yazısı.
    :)
    arada içinde gezersin artık.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördüm diğerlerini, sinema yazılarından şimdi haberim oldu.çok sevindim :) içinde kaybolacağım kesin :)

      Sil
  2. Samuel L. Jackson'ın yer aldığı hemen her filmi izlemeye gayret eden birisi olarak bu filmini de keyifle izlediğimi belirtmek isterim.

    Yolunuz düşerse bana da beklerim. Sevgiler :)

    YanıtlaSil