27 Ağustos 2012 Pazartesi

Take Shelter - Sığınak

Take Shalter - Sığınak

Yönetmen: Jeff Nichols
2011 - ABD
Dram, Gerilim



Curtis (Michael Shannon) ve Samantha (Jessica Chastain) işitme engelli kızları Hannah (Tova Stewart) ile birlikte küçük bir kasaba da yaşamakta olan birbirine son derece bağlı bir aile. Geçim sıkıntıları var anne ve baba kızlarının tedavisi için bolca çalışmakta. Geçim sıkıntıları var. Kızlarının tedavisi için para biriktirmek yegane amaçları.

Görünürde iyi bir hayatları var aslında, güvenli bir ortam, güvenilecek dostlar, sağlık sigortası olan bir iş.. Arkadaşlarının bile özendiği bir aile.



Hannah genelde yalnız, diğer çocuklarla iletişim kurmakta bazen sorunlar yaşıyor. Ailesi ile çok sabırlı ve kızları konusunda çok hassaslar, hayatının amacı kızları. Özellikle dikkatimi çeken ve beni duygulandıran sahne; İkisinin de kızları uyurken fısıldayarak konuşmaya çalışması ve ses çıkmasın diye ayakkabılarını çıkararak yürümesi oldu.

Curtis bir anda yaklaşan bir kasırga ile ilgili rüyalar görmeye başlıyor, bir süre sonra bu gördükleri rüya olmaktan çıkıp gündüz de gördüğü halüsinasyonlara dönüşüyor.



İlk başta beklediğiniz, bu kadar bağlı bir aile de eşi ile paylaşması olur fakat Curtis bunu yapmıyor, eşinin, yakın arkadaşlarının dikkatini çekecek derece de tuhaf davranışlar sergilemeye başlıyor. Bir yandan da çıkış yolu bulmak için destek alıyor, doktorlar, psikiyatrisler..  Fakat sonuç alamıyor. Eşi ile paylaşmamasının altında da yatan sebepler var.

Film ilerledikçe, Curtis'in kendi ailesi ile ilgili sorunları olduğunu ve eşi ve kızından oluşan küçük ailesini korumak için aslında içinde önlenemez bir savaş verdiğini farkediyoruz. Kabuslarında kızına ve kendisine zarar veren herkesi, gerçek yaşamda ailesinden uzaklaştırıyor.

Rüyalar da baş karakter öncelikle kızı, devamlı kızını korumaya çalışıyor. Sığınık yapmaya başlaması ise tamamen ailesini korumak için.


Film de sığınak bence tamamen sembol. Curtis'in boğuştuğu şeylerin dışa vurumu ise bir fırtına.. Curtis'in fırtına korkusu da tamamen korktuğu şeylerin bir sembolu.. Ailesini kaybetme korkusu, annesine benzeme korkusu, kızına yardım edememe korkusu.. Ya da gerçekten öyle mi? Filmin sonu beni ikileme düşürdü.

Sessiz, sakin ilerleyen, fakat gerilimi yüksek, huzursuz, üzen, düşündüren, eşlerin birbirine olan sevgi ve dayanışma karşısında mutluluk uyandıran bir film.

Gerçeklik ve paranoya arasında gidip geliyor.

Sonu filmden de ilginç. Sonu ile ilgili farklı bir fikir varsa duymak isterim, benim kafamı karıştırdı, şaşırttı, bir kaç gün düşündürdü.

Son olarak Jessica Chastain son zamanlar da bir çok film de karşıma çıktı ve onu izlemek gerçekten çok zevkli. Bu filmde ki oyunculuğu da harikaydı. Michael Shannon ise mimiklerini bolca kullandığı bu film de gerçekten başarılıydı.


IMDB Puanı : 7.5

8 yorum:

  1. Adsız07:52

    Ben böyle filmleri pek sevmem. Sen sevimsiz filmini izledin mi? İzlemediysen bir izle ama film afişine aldırmadan izle. Eğer izlediysen beğendin mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zevkler çok farklı tabi :) İzlemedim ama izlersem yorumlarımı yazarım.

      Sil
  2. Yorumun oldukça başarılı olmuş tebrik ederim. filmin sonuna gelirsek bence her şey göründüğü gibi. benim notum ımdb puanından yüksek bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım benim notumda :) Göründüğü gibi, evet gördüğümüz gibi..

      Sil
    2. Bu arada teşekkür ederim :))

      Sil
    3. rica ederim :) düşüncelerimizin aynı doğrultuda olması güzel

      Sil
  3. izlemedim izlerim.
    chastain eveeet çok çıkıyo karşımıza.
    son zamanlarda galiba en iyi oyuncu michael fassbender.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Severim kendisini :) Shame de hayran olmuştum.

      Sil