22 Ağustos 2012 Çarşamba

Before the Rain - Pred Doždot

Before the Rain - Pred Doždot  - Yağmurdan Önce

Yönetmen: Milcho Manchevski
Yapım: 1994 Makedonya - Fransa - İngiltere
Dram, Savaş


Makedonya - Londra - Makedonya hattında, Sözcükler, yüzler ve fotoğraflar olarak birbirine bağlanamayan ama aslında birbirine sıkı sıkı bağlı,iç içe geçmiş, birbirinin içinde, dışında, başında yada sonunda 3 ayrı bölümden oluşan muhteşem film. Kronolojik bir sıra yok ve bir ara ne, ne zamandı karışıklığı yaşanması muhtemel, o yüzden çok dikkatli izlenmesi gerekiyor.

"circle is not round - time never dies" bu cümle ile özetleyebiliriz tüm filmi.

Bir yanda Londra bir yanda Müslüman Arnavut köyleri bir yanda Hristiyan Makedonlar.. Ne kadar uzak, ne kadar yakın? Yan yana köyler de birbirlerinin dillerini anlamayan insanlar. Bir zamanlar dost, artık düşman.. Etnik bir nefret.

Sözcükler : Makedonya. Eski bir Manastırda Makedonyalı genç Kiril (Grégoire Colin) odasında Zamira'yı (Labina Mitevska) bulur. Kiril sessizlik yemini etmiştir ama hiç konuşmasalar da anlarlar birbirilerini. Zamira kaçaktır ve Kiril bu daha yeni gördüğü, hiç konuşmadığı kıza herşey pahasına yardım eder.

Yüzler: Londra. Fotograf Redaktoru Anne (Katrin Cartlidge), kocası ile sorunlar yaşamaktadır ve ayrılmak istemediktedir. Kocası Anne'den ilişkileri için bir şans, biraz zaman ister. Hangi zaman? Zaman nedir? Zaman ne zaman tükenir?  Aynı zamanda fotoğrafçı sevgilisi Aleksander (Rade Serbedzija) işinden istifa edip, ani bir şekilde Londra'ya dönmüş ve Makedonya'ya memleketine gitmelerini istemektedir.



Fotoğraflar: Aleksander (Rade Serbedzija) senelerce savaşların, kurbanların fotoğraflarını çekmekten yorgun, memleketine gidip sadece huzur bulmak ister. Ama savaş yanıbaşındadır. Dost düşman olmuş, yanı başındaki köye, bir zamanlar birlikte oynadığı arkadaşlarını görmeye gitmesi bile sorundur. Yıllar sonra diğer köye gidip sevgisi Hana'yı (Silvija Stojanovska) görebilmesi bile artık çok zordur. Aleksander'ın "fotoğraf makinem birinin ölümüne neden oldu." gibi bir cümlesi var film de. Oradaki konuşma ve nasıl öldürdüğü beni çok etkilemişti. İnsan hayatının değersizliği bir kez daha yüzümüze vurulmuş bu filmde de.


Düşmanından kaçtığını zannederken aslında belki de en yakınındakidir canını yakıcak olan bilemezsin. Şiddetin bir sınırı yok ki. Kiminle savaşıyorsun? En çok birbirimizi öldürüyoruz farkında değiliz. Kendi kurşunumuzla ölüyoruz.

Film bir şekilde başa dönüyor ama artık başladığımız yerde olamıyoruz.

Müzikleri harika. Makedonya da geçen sahneler de bize hiç yabancı değil. Düğünler, sofralar, evler.. Film de o kadar çok detay var ki, düşündükçe hatırlanan ve hayran olunan.

Anlatılmaz, izlenir, izlenir, bir daha izlenir bir film.. Çok şey yazmak istiyorum ama anlatmamalıyım bu filmi. Hatta bir kaç kez daha izlemeliyim.

IMDB Puanı: 7.9

7 yorum:

  1. of of bu filmi yazdığını görünce çok şaşırdım. (hatta ilk tepkim biraz kaba olduğu için yazmak istemedim buraya) 90'lı yılların saklı başyapıtlarındanıdr Before the Rain. ve hak veriyorum sana anlatması çok zor filmdir. baş döndüren kurgusu da unutulmazdır. blogunda böyle filmleri görmek güzel oluyor. üzerine çok yazılmamış filmlerin yazılarını okumayı seviyorum. eline sağlık beğendim ben yazını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar zor yazdım ki bu filmi anlatamam, yazdım yazdım sildim bazı yerleri. Hem detaylara girmek istiyorum çünkü anlatılacak çok şey var, hem de girmemek istiyorum çünkü büyüsü bozulmasın izlemeyenler için. İzledikten sonra 3 gün kadar üzerinde düşündüm. Beğenmene sevindim, içim rahatladı :) Çünkü ilk defa bir film ile ilgili yazdığım yazı içime sinmemişti, eksik kaldı, ne söylesem az hissi vardı içimde.

      Sil
  2. evet anlıyorum seni. bazı filmler böyle tadını kaçırmamak için çok şey yazmak istememek ama filmi anlatabilmek için de detaylara inmek. gitgelli bir durum. ama inan bu tip farklı filmleri yazma girişimleri tecrübe kazanma adına çok faydalı oluyor :) ımdb puanı düşükmüş bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sırada çok filmim var ama yavaş gidiyorum biraz. Aceleye gelsinler istemiyorum. Bu aralar yazmaktan çok izlemeye verdim kendimi :) Kaçırdığım böyle güzel filmler varsa bana söyle!!

      Sil
  3. anlıyorum o da güzel. peki aklıma gelirse yazarım :)

    YanıtlaSil
  4. çok iyi film bu.
    :)

    moonrise kingdom.
    unutmaaaa.
    :)

    YanıtlaSil