10 Eylül 2012 Pazartesi

Polisse

Polisse

Yönetmen: Maïwenn
2011 - Fransa
Suç, Dram


Film Paris Çocuk Koruma Birimindeki gerçek olaylara dayanmaktadır.

Bu birimde çalışan bir grup polisin hayatı ve birimde yaşanan olaylar konu ediliyor film de. Taciz edilen küçük çocuklar, tecavüze uğrayan genç kızlar, internette kendini teşhir eden gençler, çocuklarını zorla evlendirmek isteyen yada onları suç unsuru olarak kullanmak isteyen aileler.

 
Film sadece birimdeki vakalar gözümüze sokulmamış, olaylar ile birlikte polislerin hayatlarından da kesitler izliyoruz, bu da bence filmi sadece belgesel olmaktan çıkararak "gerçek" birşeyler izlediğimiz duygusunu arttırmış.


Polislerin hayatlarının da çok yolunda olduğunu söyleyemeyeceğim. Zaten yapılan iş fazlası ile kabul edilemez ve zor, bunun yanında kendi hayatlarında boşanmalar, çocuklar, sorunlar, ruhsal olarak da (benim izlenimim) işin yaratmış olduğu stres ve bazen olanları kabullenememe durumu var. Bunun çok normal olduğunu da kabul etmek zorundayız bence, çünkü bu iş "normal" bir iş değil. Bütün gün babası tarafından taciz edilmiş küçük bir kızın anlattıklarını dinlediğinizi düşünün yada okulda öğretmeni tarafından tecavüze uğramış bir çocuğu.. Kendi çocuğunuzu okula göndermek ister misiniz? Bir daha herhangi birisi ile yalnız bırakmak?


Tecavüz sonucu hamile kaldığı bebeği, ölü doğunca bebeğinden özür dileyen bir genç kız düşünün.. Genç kız demek fazla oldu, sadece çocuk!!


Ya da sokakta kaldığı, parası olmadığı için şubeye sığınan fakat çocuğuyla birlikte kalacak yer bulunamadığından, çocuğunu onlara emanet edip gitmek zorunda kalan bir anne ve o annenin arkasından çaresizlikle ağlayan bir çocuk ( O gözyaşları pek dayanılır gibi değildi!)  Aileleri onları kullanmasın diye bir gece toplanıp, yurtlara gönderilen çocuklar?


Kızı için doğrusunun (!!) bu olduğuna emin olduğundan onu istemediği halde kuzeni ile evlendirmek isteyen bir babaya, bunun kızına tecavüz edilmesinin önünü açtığını, kendi rızası olmadan yapılan bir evliliğinde kadına tecavüz sayıldığını anlatmaya çalışın.. ( Film de en beğendiğim sahne budur!! Çünkü her şeyin kılıfını "din" ile bulmaya çalışanlara güzel bir cevap verdiğini düşünüyorum)



Film yer yer eğlenceli sahneler içerse de, fazlası ile zorlayıcı. Aklımda yüzlerce sahne dolanıyor film ile ilgili, yazmak yada hatırlamak bile fazlası ile zor, ki unutmak pek mümkün olmadığı halde.
Bir babanın kızını " çok fazla sevmesini" aklım almıyor.. Bir Öğretmenin öğrencisine tecavüz etmesini aklım almıyor, genç bir kızın internette soyunup ailesini cezalandırmak istemesini de, başka bir kızın sırf cep telefonu için yine kendi yaşıtı bir kız tarafından, 3 tane erkek arkadaşı ile cinsel ilişkiye girmeye zorlanmasını ve sırf bir cep telefonu için bunu yapmakta hiç tereddüt etmemesini aklım almıyor. Kızına tecavüz etmiş bir babanın, bunu rahatlıkla söyleyebilmesini ve sonuna " yüksek yerler de tanıdıklarım var" diyerek utanmadan, korkmadan yaptığı şey için ceza bile almayacağını ima etmesini de.. O yüksek yerlerde ki tanıdıklarında küçük bir kıza tecavüz edebilmiş birini koruyabildiklerini de..

Bunların gerçek olması.. Aslında bildiğimiz şeyler olması.. Kimi kimden koruyorsun ki? Bir çcocuğun annesinden yada babasından korunması gerekmez, anne ve babanın o çocuğu koruması gerekir!!

Zaman zaman kopukluk hissedebilirsiniz film de, polislerin hayatları ile ilgili bölümlerin bazılarında "acaba fazla mı, bu bölümlere gerek var mı?" hissine kapılabilirsiniz. İlk başta benim de fazla bulduğum sahneler vardı (Atış talimleri vs) , sonra üzerinde düşününce film de polislerle birlikte olayların için de olduğumuzdan, onların da hayatının içinde olmamız gerekliydi diye bir sonuca vardım. Ve gerçekten o film sadece ve sadece birimdeki olaylar üzerine olsaydı bence izlenmesi çok daha zor olurdu.

Ve böyle birim olmasının bile yetersizliği.. Teşkilat içerisinde bile yeterli saygı ve önemi görmemesi ise diğer bir acı gerçek.

Aklınız alır, içiniz kaldırır, yüreğiniz dayanırsa izleyin.

IMDB Puanı: 7.3

9 yorum:

  1. hey hey heeeey kaçar mı izlicem of kors.
    :)

    YanıtlaSil
  2. filmi merak ettim, "zor" olduğu hissediliyor. bu filmleri izlemeyi bazen ben de kaldıramıyorum. ama dayanması zor da olsa çıplak gerçek işte. teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuz için. Evet izlenmesi çok zor filmlerden ama ben böyle şeyleri yüzümüze vuran filmler yapılmasından dolayı mutluyum aslında.

      Sil
  3. bu yılın üzerine konuşulmaya başlanan filmlerinden polisse. izlemedim ama merak ettiğim filmlerden biri. yalnız yazını çok başarılı buldum tebrik ederim. bloggerların film seçimleri de önemlidir sen bu konuda da iyisin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Utandım :) Çok teşekkür ederim. İzlediğim her filmi (ki günde 1 film bazen 2) yazmamın pek imkanı yok, seçici davranmaya çalışıyorum. Seçimlerimi beğenmene sevindim :)

      Sil
  4. hehe utanacak ne var :)) rica ederim. oo iyi film izliyorsun sen ve en doğrusunu yapıyorsun seçerek.

    bu arada bir önceki anketi kaçırmıştın seni de bekliyorum bu kez. sinemanın en iyi kötü karakterlerini seçiyoruz. şu an yayında :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördüm onu, bu sefer kaçırmayacağım ama üzerinde çalışmam lazım :))

      Sil
  5. tamam bekliyorum bak :))

    YanıtlaSil