4 Eylül 2012 Salı

Donnie Darko

Donnie Darko

Yönetmen: Richard Kelly
2001 - ABD
Dram, Gizem, Bilim-Kurgu

 
 
Biraz ortalık karışabilir bu filmi anlatırken, ben izlerken özellikle sonunda biraz karıştım çünkü. Ama izlemekten çok keyif aldığım filmlerden biri oldu. Ayrıca belirtmek isterim ki, müzikleri de bir harikaydı.
 
Film 80 lerin sonunda geçiyor. Donnie (Jake Gyllenhaal)  piskolojik sorunları olan 16 yaşında liseli bir genç. Film de şizofren olduğu iddası var. Geceleri onu uyandıran ve talimatlar veren bir tavşan görüyor. Ayrıca psikolojik destek alıyor.  Bir ablası ve bir kız kardeşi var. Görünür de sorunsuz bir aile.
 
 
Benim özellikle ilgimi çeken detaylar;
Yemek masasında iki kardeşin, küçük kardeşleri ve anne babaları yanlarındayken gayet küfürlü bir şekilde tartışmaları ve kimsenin buna pek tepki vermemesi. Donnie'nin annesine "Kaltak" diyebilmesi ve bunun çok sakin karşılanması. Dejenere gençlik? (Ne kadar doğru tanımladım bilemiyorum ama)
 
 
 
Donnie okulda da uyumsuz bir öğrenci, aslında uyumsuz demek bana yanlış geliyor. Çünkü savunduğu herşey düzene ve sisteme karşı. Yani aslında doğru olanı yüksek sesle söylüyor. Özellikle ilgimi çeken sahnelerden birisi, hayatta ki herşeyi sevgi ve korku olarak ayırmaya çalışan öğretmenine karşı yaptığı konuşma idi.
 
Öğretmen: ling ling yerde parayla dolu bir cüzdan bulur. cüzdandaki parayı alıp, cüzdanı ehliyetin üzerinde yazan adrese götürür.''
Donnie: kusura bakmayın, bayan farmer. bunu anlayamıyorum.
Ö: nereye uygunsa orayı x'le işaretleyeceksin sadece.
D: ne yapılacağını biliyorum ama olayları öylece iki kategoriye ayıramazsınız. her şey bu kadar basit değil.
Ö: yaşam çizgisi bu şekilde bölünmüş ama.
D: ama yaşam bu kadar basit değil.yani ling ling parayı geri vermese ne olacak ki? bunun korkuyla ya da sevgiyle bir alakası yok.
Ö: sevgi ve korku insanların en derin duygularıdır.
D: tamam ama beni dinlemiyorsunuz. hesaba katılması gereken başka şeyler de var; insani duyguların tüm spektrumu gibi mesela. her şeyi öyle iki kategoriye ayırıp geri kalanları görmezden gelemezsiniz!
Ö: verilen ödevi tamamlamazsan sıfır alacaksın.
 
 
Tabi ki bu filmde de gençlere doğru şeyler öğretmeye çalışan idealist edebiyat öğretmenimiz Karen (Drew Barrymore) var, fakat ne yazık ki okulda ömrü pek uzun olamıyor. Her zaman bu böyle değil midir zaten?
 
Donnie tavşanın verdiği talimatlarla bir çok şey yapıyor, okulun su basması, okula gelen kişisel gelişimci arkadaşın evinin yakılması ve adamın bütün pisliklerinin ortaya dökülmesi vs vs.. Aslında tavşanın doğru şeyler yaptırdığını da düşünmeye başlıyorsunuz. Ben düşündüm şahsen. Gretchen (Jena Malone), Donnie'nin kız arkadaşı. Sadece o Donnie'yi anlıyor gibi etrafında, çünkü onunda bolca sorunları var. Roberta Sparrow var bir de ve gizemli kitabı. O kitabı okusak birşeyler çözeriz sanki :)
 
Psikolojik tedavi durumu var. Ne kadar doğru bir tedavi altında Donnie tartışılır. İlacı verdim, düzelicek. Düzelmedi mi? İlacın dozunu arttıralım. Ne güzel dünya ohh mis.

Donnie'nin tavşanın talimatları ile dışarı çıktığı bir gece eve jet motoru düşüyor. Tam da Donnie'nin odasına ve o dışarı da olduğundan kurtuluyor. (Bu kısım önemli)
 
Ve son. Merhaba, şaşırmaya hazır mısınız? Sonunu söylemesem çok daha iyi olur düşüncesi ile ben kendi sorularımı sıralamak istiyorum.
 
Şimdi bütün bunlar ne idi? Gerçekte olamayacağı bir insan gibi davranmaya çalışan Donnie'nin hayal gücü mü? (Hayallerinde bir sevgisi oldu, okulu birbirine kattı vs. ) Paralel Evren mi? Zaman da ileriye gidiş yada geriye dönüş? Peki bütün olacakları biliyorsa Donnie neden o yataktan kalkmadı ve o aptal sırıtış neydi? Donnie olanları görüp geri mi döndü? Yazdığı geleceği beğenmedi mi? Bütün film boyunca geçmişimi izledik? Kendini mi feda etti Gretchen için?
 
 
 
Ve filmden aklımda kalan en güzel replik;
 
-neden o salak tavşan kostümünü giyiyorsun?
-neden o salak insan kostümünü giyiyorsun?

http://www.donniedarkofilm.com/ Filmin internet sitesi, şifre çözmeyi severseniz sizi güzel şeyler bekliyor. Site ödül de almış okuduğum kadarıyla.

Yazdım ve arkasından bir daha okumayacağım ble yazdığımı :) Anlayan bir gelsin bana doğru lütfen.. Her türlü fikre açığım bu film ile ilgili. Yoksa bende mi bir sapşallık var, bu kadar karıştım? Ama asla izlediğime pişman değilim. Hatta dur bir daha izleyeyim..

Bu arada yönetmenin ilk filmi ama sonrasındaki filmleri çok başarılı değil anladığım kadarıyla. (Neye göre, kime göre tartışılır başarı durumu ama)

IMDB Puanı: 8.2
 
 

5 yorum:

  1. biliyosun baba filmler genelde sevdiğimiz ama çok iyi anlamadığımız filmler oluyor zaten.
    :)
    bissürü hayal işte.
    komik hayaller.
    :)
    yani bi son sonuç filan yoktu.
    :)
    en az 5 kez izledim. hep eğlenirim.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli olan eğlenmek değil mi zaten :)

      Sil
  2. Bloga her baktığımda şaşırıyorum bu aralar :) Yine güzel bir film seçmişsin. Hatta kısa sürede kült olmuş bir film. uzun zaman oldu izleyeli sağlıklı yorum yapabilmem için tekrar izlemem gerek ancak izlediklerimizin Donnie'nin hayal gücü olmadığını ve sadece gretchen için değil dünya için kendini feda ettiğini söyleyebilirim. Zamansal bir döngüsü var filmin Donnie sonda yaptığı fedakarlıkla bu döngüyü kırıp dünyayı kurtarıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aralar seni şaşırtabilirim :) Biraz boş zaman, fazlaca araştırma - okuma diyelim.
      28 gün, dünyanın sonu mevzusu vardı evet, yorumda sanırım onu atlamışım. Aydınlandım sağol :)

      Sil
  3. evet şaşırt güzel oluyor :)) heh o mevzu işte çok önemli bir nokta. rica ederim. ilerde ben de yazmayı düşünüyorum Donnie'yi :)

    YanıtlaSil