26 Temmuz 2012 Perşembe

Big Fish

Big Fish

Yönetmen: Tim Burton
Yapım: 2003
Dram, Fantastik, Macera


Tim Burton'un dünyasına hoşgeldiniz...

Bu filmi ya çok seversiniz, kendinizden birşeyler bulursunuz ya da sevmezsiniz bence. Ben sevenlerdenim.. Masalları sever misiniz? O zaman bu filmi de seversiniz..

Will (Billy Crudup) babası Ed (Gençliği - Ewan McGregor, Yaşlılığı - Albert Finney) ölmek üzere olduğu için evine geri döner. Babasının ona doğruyu söylemediğine inanır ve ona kırgındır.. Babasının gençliğinde yaşadığı hikayeleri toplayıp, onun masalsı dünyasını anlamaya ve babasını daha yakından tanımaya çalışır. Onun masalsı dünyasına dalar..


"Bazı balıklar yakalanamaz. Büyük veya hızlı olduklarından değil farklı bir yönleri olduğundan.
Canavar da böyle bir balıktı. Ben doğduğumda efsane olmuştu bile. Alabama'da 100 dolarlık yemlerin yüzüne bakmayan tek balıktı. Kkimine göre, 60 yıl önce nehirde boğulan bir hırsızın ruhuydu kimi ise " kretase" döneminden kalma bir dinozor olduğunu söylüyordu. Bu söylentilere ve hurafelere inanmadım.
Ama daha senin yaşındayken o balığın peşine düşmüştüm ve doğduğun gün sonunda balığı yakaladım. Her şeyi denemiştim. solucan, yem, fıstık ezmesi, fıstık ezmesi ve peynir ama o gün aklıma bir fikir geldi eğer o balık henry walls'ın ruhuysa, geleneksel yem işe yaramazdı. Çok sevdiği bir şeyi yem yerine kullanmalıydım. Altın. Yüzüğümü bir köprüyü birkaç dakika kaldırabilecek kadar sağlam bir misinaya bağladım ve nehire attım. Yüzük daha suya değmeden canavar sıçradı ve kaptı ve yine aynı hızla misinayı kopardı. Nikah yüzüğüm, hamile karıma sadakatimin sembolü yakalanamayan bir balığın midesindeydi. Nehirde o balığı aradım. Bu balığa, canavar'a başından beri erkek diyorduk ama aslında dişiydi. Karnı yumurta doluydu. İkilem içindeydim. Onu yakalayıp yüzüğümü alabilirdim ama ashton ırmağı'nın en zeki yayın balığını da öldürmüş olacaktım. Oğlumu bu balığı yakalama fırsatından yoksun bırakabilir miydim? Bu balık ve ben... Aynı kaderi paylaşıyorduk. "aynı denklemin parçalarıydık." Nasıl oldu da hiçbir şey ilgisini çekmezken altını kaptı, diye sormak aklınıza gelebilir.O gün öğrendiğim ders buydu... Oğlumun doğduğu gün.
Bazen, yakalanamayacak bir kadını yakalamanın tek yolu ona nikah yüzüğü vermektir."

Büyük bir balık kimsenin yakalayamadığı, gerçek mi yoksa masal mı? Yoksa sadece bazı şeyleri farketmek için bir hikaye mi? Hikayeler onlara inandığınız sürece varlar..
Düşüncelerimiz yaşamamızı nasıl etkiler.. Bazı kötü şeyler ise sadece biz öyle olduklarını düşündüğümüz için mi varlar?



Hayal kurmanın nesi kötü? Hepimiz masallara inanmak isteriz ve hayal kurmak güzeldir..



Kocaman bir dünya düşünün, renkleri ,kurgusu, karakterleri harika. Oyunculuklar zaten mükemmel..

Bu filmi izledikten sonra, o masaldan çıktıktan sonra kendi gerçekliğinizi dönmek sizi üzebilir.

Filmdeki aşk öyküsü ise çok etkileyici. Böyle bir aşk var mı? Aşağıda ki sahne en etkilendiklerimden..

"they say when you meet the love of your life, time stops. and that's true. what they don't tell you, is that once time starts again, it moves extra fast to catch up."



Not: Babası ile sorunları olanlar ya da onu özleyenler için biraz üzücü bir film olabilir.

Hayatlarımız bazen çok sıkıcı, bazen çekilmez, bazen dayanılmayacak kadar kötü.. Bazen de güzel, çekilir, herşey yolunda... Herkesin yaşadıkları farklı, acıları, sevinçleri.. Aynı olsaydı yaşadıklarımız ya da hepsi çok güzel olsaydı daha sıkıcı olurdu hayat.. Anlatacak birşeylerimiz, hikayelerimiz olması için hepsinin bir arada olması gerekir değil mi? Hayat bu şekilde daha anlamlı sanki.. Farklı acılar, farklı sevinçler, farklı hikayeler.. Buna ihtiyacımız var..

Filmi fazla anlatmak istemiyorum, anlatılacak değil izlenecek, içine girip o masalsı dünyada kaybolunacak bir film çünkü..

IMDB Puanı: 8.0

5 yorum:

  1. Masalları sevmez olur muyuz hiç? :)) Hele Tim Burton anlatıyorsa daha da çok severiz. Bana göre Burton'ın en iyi işlerindendir Big Fish.. son cümlede çok iyi özetlemişsin sahiden

    YanıtlaSil
  2. the fall da bunun gibi masalsı bir film ve bence bundan çok çok daha güzel onu da izlemeni tavsiye ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen listeye alıyorum. Teşekkür ederim tavsiye için :)

      Sil